Rubriky
Informace

INFORMACE

2. oddíl Jaguáři Vranovice

září 2010

SLOVO ÚVODEM

V letošním roce bychom chtěli zvýšit povědomí o činnosti našeho oddílu a jako jednou z cest, kterými jsme se rozhodli vydat je pravidelný informační leták, který právě držíte v rukou/čtete.

Dovolte, abychom Vás tímto listem zběžně seznámili s děním ve skautském oddíle. A to nejen s tím uplynulým, nýbrž i tím které se chystá. V tuto chvíli se již zpětně ohlížíme za tábory které jsme úspěšně postavili, absolvovali, zbourali a také vyhodnotili. Nyní se rozbíhá nový skaut­ský rok, během kterého nás opět čeká pravidelná činnost. Na schůzkách a výpravách si děti osvojí mnoho dovedností které se jim budou hodit nejen ve skautském oddíle, ale i v běžném životě. To všechno v partě svých kama­rádů…

TÁBORY

O letošních prázdninách se uskutečnily dva tábory. První pro skauty a skautky, druhý pro světlušky a vlčata. Tábořili jsme společně s oddíly z Hustopeč, Pohořelic a Uherčic. Po třech letech jsme se vrátili na tábořiště nedaleko Dobrohoště u Dačic. Každým táborem se jako červená nit line příběh, vznešeně nazývaný celotáborová hra. Skautky a skauti se stali cestovateli v čase, světlušky a vlčata pak spolu s Asterixem a Obelixem bojovali proti římskému impériu a snažili se osvobodit Galii.

Z ODDÍLU

V našem oddíle působí družiny témeř všech vě­kových kategorií. Od nejmladší věkové skupiny, vlčat a světlušek ve věku 6-12 let. Přes skauty a skautky, jejichž věk se pohybuje mezi 12-15 lety až po rovery a roverky jejichž spodní věková hranice je 15 let a horní se velmi neurčitě pohybuje okolo 21 roku.

Kaž­dá věková kategorie má svůj program který odpovídá jejich fyzické a psychické vyspělosti. Právě to odli­šuje skautský program od školních kroužků, nabízí vyžití v jakémkoliv věku. Během něj se z malé světluš­ky která se právě naučila číst, stává skautka která ví nejen jak rozdělat oheň, zašiforvat zprávu a nabrousit nůž ale zvládne se o sebe postarat i v přírodě jen s vybavením, které si nese s sebou na výpravu na zádech. Ze skautky pak vyrůstá roverka která se s kamarády účastní zahraničních skautských setkání, při tom vede svou družinu malých světlušek a aktivně se zapojuje do dění okolo sebe.

To díky zodpovědnosti a sociálním schopnostem které si v průběhu času ve své družině osvojí. Věřte že nejde o teorii, všichni vranovičtí skautští vedoucí si touto skautskou cestou prošli a právě díky tomu že ji shledávají tak přínosnou a zároveň zábavnou ve své činnosti pokračují. Samozřejmě že by naše úsilí bylo marné bez Vaší přízně a podpory za kterou jsme velmi vděční.

Na závěr bychom na vás měli prosbu. Potýkáme se s nedostatkem skautek v družině Veverek. Pokud mezi vašimi známými jsou rodiče dívek ve věku přibližně 12 až 13 let, doporučte náš oddíl. Věříme že mezi našimi skautkami prožijí nejen mnoho krásných zážitků v dobré partě, ale zároveň se naučí mnoho dovedností které se jim budou hodit po celý život.

PROMÍTÁNÍ FOTEK Z TÁBORŮ

Pokud máte chuť vrátit se zpátky do letošních tropických veder a lijáků, vidět jak vypadala táborová kuchyně, jídelna, stany, jihočeská příroda, přijměte pozvání na první společné promítání fotek z letošních táborů.

Místo kde většina členů našeho oddílu strávila dva týdny svých prázdnin a prožívala dobro­družné chvíle, během kterých zjišťovala jakou cenu mají vlastní dovednosti, pevná vůle a přátelství.

Přijďte v pátek 17.9. v 19:00 do skautské klu­bovny. V případě pěkného počasí budeme promítat venku na stěnu klubovny. Těšíme se na Vaši účast!

DRUŽINOVÉ SCHŮZKY

Sklípkani (vlčata 6-12 let) pondělí 16:30-18:00

Vlci (skauti 12-15 let) úterý 17:00-19:00

Oranžová 6 (světlušky 6-12 let) středa 16:00-17:30

Veverky (skautky 12-15 let) čtvrtek 17:00-19:00

ZÁVĚREM

Chtěli bychom Vám tímto poděkovat že naši činnost podporujete. Je to pro nás důležitá zpětná vazba a zároveň velká motivace.

S přáním příjemného babího léta,

za vedení oddílu,

Jan Korčák a Vít Rusňák

Napsat komentář